10. Aselenizarea
Cu peste 100 de ani înainte de prima aselenizare, Verne a prezis multe dintre detalii misiunii în cartea sa. Cel mai incredibil detaliu prezentat de Jules Verne este imponderabilitatea din spaţiu. Acum, este un lucru bine cunoscut, însă în 1865 când Jules Verne a scris cartea, nimeni nu ştia despre el.
9. Internetul
Mark Twain a descris în “From the London Times of 1904″ internetul, aşa cum îl ştim astăzi. “Telectroscopul” lui Twain era un sistem de telefonie care conecta oamenii din întreaga lume. “Întâmplările zilnice de pe glob erau văzute de către toţi oamenii şi puteau fi şi discutate”, scrie Twain. Personajul principal al cărţii, un criminal condamnat, este salvat prin intermediul telesctroscopului. Cu câteva momente înainte să fie executat, prietenul său zăreşte presupusa victimă la un eveniment din China, transmis în direct pe telectroscop. Povestea a fost scrisă în 1898.
8. Bomba atomică
H.G.Wells include numeroase descrieri ale bombelor atomice în cartea “The world set free”. Nu este prea impresionant, până nu îţi dai seama că povestea este scrisă cu 30 de ani înainte de primul test al bombei atomice.
Wells avea câteva cunoştinţe de bază despre fizica atomică şi şi-a dat seama că poate fi folosită pentru crearea unor explozibili. Bombele atomice ale lui Wells nu sunt mai puternice decât explozibilii normali, însă continuă să explodeze timp de câteva zile la rând. El chiar a prezis că, în urma lor, oamenii din zonă vor avea probleme de sănătate, iar locul respectiv va rămâne nelocuit pentru ani întregi. Cartea a fost scrisă în 1914.
7. Radarul
Deşi cartea lui Hugo Gernsback “”Ralph 124C 41+” nu este considerată tocmai una foarte reuşită, ea prezice mai multe tehnologii folosite în ziua de azi, inclusiv televizorul controlat prin telecomandă, casetofonul care poate înregistra şi energia solară.
Una din cele mai interesante predicţii ale sale este radarul, descris în amănunt. Abia după 24 de ani de la publicarea cărţii, în 1934, marina americană a folosit primul radar.
6. Ziarele online
În 1968, Arthur C. Clarke a scris despre ziarele online în cartea sa “2001: A Space Odyssey”. Într-un singur paragraf, Clarke a descris perfect tehologia care nouă ne pare banală acum. “În câteva milisecunde, el putea vedea titlurile oricărui ziar dorea…Textul era actualizat în fiecare oră. Chiar dacă cineva citea doar versiunile în engleză, putea să îşi petreacă viaţa întreagă absorbind fluxul de informaţii de la sateliţii de ştiri”. Clarke se pare că a inventat şi sateliţii de comunicaţii.
5. Tancurile
H.G. Wells a reuşit să prezică şi tehnologia de război în cărţile sale, printre care şi tancurile, denumite de el “Land Ironclads”.
Povestea a fost publicată în 1903: un corespondent de război descrie maşinăriile imense,cu mitraliere şi cu loc pentru 42 de soldaţi. Tancurile au apărut în realitate abia în 1916, la 13 ani după povestea lui Wells.
4. Jocurile video virtuale
Primul joc video a fost inventat în 1958, deşi Arthur C. Clarke scria despre el cu doi ani înainte.
În “The city and the stars” el descrie oraşul Diaspar. Un loc controlat de un computer, inclusiv oamenii. Locuitorii din Diaspar trăiesc o mie de ani, după care esenţa lor este absorbită înapoi în Băncile de Memorie ale oraşului. După mulţi ani, ei vor reveni, cu un corp adult. Cea mai cunoscută distracţie a oraşului este un joc virtual. “Nu eşti un observator pasiv, eşti un participant activ, cu liber arbitru…Era suficient de flexibil pentru a permite variaţii mari. Atâta timp cât dura visul, nu îl puteai deosebi de realitate”.
3. Video chat
AT&T a prezentat primul “fotofon” la expoziţia mondială de la New York din 1964, însă Hugo Gernsback a fost cel care a venit cu ideea, în 1911, tot în cartea sa “Ralph 124C 41+”. “Telephot-ul” său era un monitor pus pe perete care te conecta cu alţii prin intermediul a câteva butoane. Personajul principal îşi întâlneşte viitoarea prietenă datorită unei încurcături pe “telephot”.
2. Cărţile de credit
Edward Bellamy a scris despre utilizarea cărţilor de credit în 1888, în “Looking Backwards”.
El spune povestea unui bărbat care adoarme în 1888 şi se trezeşte în anul 2000, într-o societate socialistă. În versiunea lui Bellamy despre viitoare, sistemul cărţilor de credit are în spate creditele oferite de guvernul american. Fiecare persoană are o anumită limită de credit pe un card, iar guvernul foloseşte o parte din PIB pentru a plăti creditul.
1. Scuba diving
În viziunea lui Jules Verne, petrecerea timpului sub apă pentru o perioadă mai îndelungată includea purtarea unui costum mare, special, cu un tub de aer, suficient de lung pentru a ajunge la suprafaţă şi a trage aer. Aparatul de scufundat este descris în “20.000 de leghe sub mări” şi seamănă cu cel folosit în scuba diving.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu